Przepisy na ciasta
1.Sernik Wykwintny
Składniki:
- 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 450 g drobnego cukru do wypieków
- 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
- 250 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
- 1 szklanka śmietany kremówki (30% lub 36%), schłodzonej
- ziarenka z 2 lasek wanilii + łyżeczka ekstraktu waniliowego (można zastąpić 1 opakowaniem cukru wanilinowego - 16 g)
- ulubione bakalie - rodzynki, sułtanki lub kandyzowana skórka pomarańczowa, w sumie około 1/2 - 3/4 szklanki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera przełożyć masło, utrzeć do lekkości i puszystości. Dodawać porcjami twaróg, dalej ucierając. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem do białości. Dodać do masy serowej i krótko zmiksować. Do masy serowej dodać resztę składników: mąkę pszenną, budyń, wanilię lub cukier wanilinowy. Zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia się składników. Śmietanę kremówkę /schłodzoną/ ubić. W osobnym naczyniu ubić białka na pianę. Do masy serowej delikatnie wmieszać ubitą kremówkę, ubitą pianę z białek i bakalie.
Wykonanie :
Formę o wymiarach 23 x 35 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę serową, wyrównać. Piec w temperaturze 170oC około 60 minut. Studzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie włożyć na noc do lodówki. Udekorować. Przechowywać w lodówce przez 5 - 7 dni. Najlepiej kroi się schłodzony, cienkim, ostym nożem.
2.Murzynek z nutą piernikową
Składniki(Ciasto) :
- 125 g masła lub margaryny do pieczenia
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 - 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek powideł lub dżemu śliwkowego
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżeczek kakao (lub więcej)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, cynamon, sodę, przyprawę do piernika - przesiać, odłożyć. W garnuszku - cukier wymieszać z kakao, dodać mleko i wymieszać. Dodać masło, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 - 2 minuty, wystudzić. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać rózgą kuchenną. Dodać powidła/dżem i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać żółtka i nadal ubijać. Ubitą masę dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
Składniki(Polewa)
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
W garnuszku - masło roztopić, dodać cukier, kakao, kremówkę. Wymieszać, krótko zagotować do zgęstnienia. Polewa gęstnieje stygnąc, więc dopiero gęstą udekorować ciasto.
Wykonanie:
Piec 45 minut do godziny w temperaturze 170°C w formie wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (piekłam w formie o średnicy 25 cm, z kominkiem) do tzw. suchego patyczka. Polać polewą kakaową.